Maijan tarina

Maijan tarina on kuvitteellinen kertomus ekokampaamokokemuksesta.

Maijan mielenkiinto herää hänen kuulleessaan helsinkiläiseltä ystävältään kasvivärjäyksestä. Hän ottaa asiasta selvää ja huomaa löytävänsä omalta paikkakunnaltaan ekokampaamon. Hän varaa ajan ja jää odottamaan mielenkiinnolla ekokampaajan tapaamista.

Kyseisen päivän lähestyessä hän on hieman epävarma. Maija on värjännyt hiuksiaan 14 vuotiaasta lähtien. Nopeasti laskettuna yhteensä 24 vuotta, 5-7 viikon välein. Onko tämä terveellistä? Onko tämä edes tarpeellista? Värisävyjä on ollut erilaisia, vaaleasta tummaan. Aina on sanottu, että Maijan oma väri on ”maantienharmaa” vaikka Maijakaan ei tiedä minkäväriset hiukset hänellä oikeasti on.

Edellisestä kemiallisesta värjäyksestä on kulunut normaalit kuusi viikkoa ja tyvikasvu on jo häiritsevä Maijan mielestä. Ystävät kylläkin ovat huomautelleet päinvastaiseen suuntaan, ettei tyveä juurikaan näy. Maijasta on ollut mukavaa kertoa ystävilleen, että hän on menossa seuraavaksi ekokampaamoon. Kampaaja on varannut Maijalle normaalia pidemmän käsittelyajan, koska he ovat uusia tuttavuuksia keskenään.

Astuessaan ekokampaamoon Maija vaistoaa heti raikkaan, kodikkaan ja ystävällisen ilmapiirin. Istuessaan odotustuoliin hänen käsiinsä osuu intialaisen päähieronnan esittelylehtinen, joka vie mielenkiinnollaan Maijan huomion hetkeksi. Luettuaan Maija huomaa monia asioita jotka olisivat hyväksi hänelle. Hieronta voisi auttaa toistuviin migreenikohtauksiin, saisin samalla omaa aikaa työltäni ja perheeltä, ihana lahjaidea myös ystävilleni.

Maijan ajatukset keskeytyvät kun ekokampaaja kutsuu reippaalla mutta ystävällisellä äänensävyllä siirtymään odotustilasta valoisaan ja avaraan työtilaan. Maijan ja ekokampaajan keskustellessa kampaaja huomaa monia asioita, jotka ovat saaneet Maijan varaamaan ajan ekokampaamosta. Maija on kiinnittänyt huomaamattaan huomion erilaisiin kestävän kehityksen asioihin, esimerkiksi viemällä tarvikkeita kierrätyspisteisiin ja antamalla tarpeettomia tavaroita omille ystävilleen.

Maija oli pohtinut nuorten hiusten kemiallisen värjäyksen vaikutuksia heidän herkkään kehitykseensä. Samalla hän oli miettinyt nuorten tarpeellisuutta värjätä kemikaaleilla toistuvasti, mielentilan vaihteluiden mukaan. Vaikutukset raskaana olevien äitien kemikaalivärjäyksen yhteydestä sikiöön ja mahdollisesti myöhemmällä iällä puhkeaviin allergioihin tuli ammatin puolesta kysymykseen. Huomaamattaan hän oli myös kiinnyttänyt huomion laajaan valikoimaan erilaisia tuotteita, joita hän käyttää päivittäin.

Keskustelun edetessä ekokampaaja esittelee Maijalle kaksi parasta puhdistustyövaihetta: savi- ja karrageenipuhdistuksen. Puhdistus suositellaan tehtäväksi ennen kasvivärivärjäystä. Maija ja kampaaja päätyvät tällä kertaa tekemään karrageenipuhdistuksen, jotta Maijan hiuspohja ei kuivu liian paljon. Hiukset saisivat kosteutta ja hiuksesta irtoaisi kemikaalijäämät.

Maija myöntää pesevänsä hiuksensa joka päivä, opitun tavan vuoksi. Maija suunnitteli tekevänsä muutoksen tähän asiaan oma hyvinvointinsa vuoksi sekä hankkivansa luonnonkosmetiikkaa kotiinsa hiuksia varten. Sitten kampaaja kertoi aloittavansa intialaisella päähieronnalla, johon Maija olikin tutustunut odotellessaan: ”Ihanaa! Tätä hoitoa olinkin juuri toivonut. Minulla on tällä hetkellä stressiä ja migreeniä.”

Kampaaja aloitti intialaisen päähieronnan ja karrageenipuhdistuksen valmistelun samalla kun hän antoi Maijalle asiakaskaavakkeen, jossa kysellään taustatietoja allergioista. Maijan tunteet vahvistuivat, oli oikea valinta tulla ekokampaajalle. Kukaan hänen edellisistä kampaajistaan ei ole kysellyt allergioiden perään. Vaikka hänellä on monia voimakkaita allergioita: soija, kananmuna ja kala.

Maija täytti helpon tuntuisen kaavakkeen ja antoi sen kampaajalle. Kampaaja sanoi: ”Sinulla onkin muutamia allergioita, jotka vaikuttavat käytettävien aineiden valintaani, kuten kananmuna. Mutta emme anna sen häiritä, sillä on korvaavia hoitoja. Esimerkiksi savi, joka myös antaa hiukselle volyymia ja rakennetta. Sitä voit kokeilla vaikka seuraavalla kerralla, savihoitona.” Keskustelun lopuksi he päätyivät pitämään alkusuunnitelmastaan kiinni ja siirtyivät itse työvaiheiseen. Kampaaja kertoi käyttävänsä öljynä kotimaista rypsiöljyä ja eteerisenä sitruunaa, joka virkistää.

Lopuksi kampaaja pyysi Maijaa sulkemaan puhelimen, olemaan silmät suljettuina, kuuntelemaan omaa hengitystään ja antamaan ajatusten virrata ohitseen. Maija veti syvää henkeä ja painoi silmät kevyesti kiinni. Musiikki taustalla vei Maijan mukanaan johonkin kauas, haaveellisen rentouttavaan tilaan. Sitruunan tuoksu levisi rauhallisen Maijan sieraimiin. Ajantaju hävisi Maijan mielestä, olinko nukahtanut? Maija ajatteli kun kampaaja pyysi siirtymään toiseen paikkaan, jotta voidaan jatkaa seuraavaa hoitoa.

Maija raahusti silmät puoliummessa muutaman metrin pesupaikalle, istui ja antoi silmien painua uudestaan kiinni. Hän ajatteli: ”Olen luotettavissa käsissä.” Kampaajan kastellessa ja pestessä Maijan hiuksia levisi huoneeseen tuoksu. Sampoon tuoksu toi Maijalle mieleen lapsuuden kesät mummolassa, sen vapauden ja ihanuuden, sen vihreyden ja huolettomuuden. Lämmin, paksun tuntuinen liemi levittäytyi Maijan hiuspohjalle.

Maijan nauttiessa hän havannoi taas pienen erilaisen tuoksun, joka levisi ympäriinsä. ”Onko tämä karrageenia?” kysyi Maija.
”Kyllä tämä on.” Vastasi kampaaja. ”Miellyttävää ja lämmintä. Laitan seuraavaksi viileän pyyhkeen hiustesi suojaksi, joka saa vaikuttaa parikymmentä minuuttia.”

Maija ja kampaaja keskustelivat vaikutusajalla hiusten värjäyksestä, niiden vaaroista ja hyödyistä. Maijan tunne kasvivärjäyksestä vahvistui, ja hän halusi ehdottomasti tulevaisuudessa vain kasvivärejä. Kasvivärin kestävämpi tulos ja hoitavuus sekä persoonallisempi lopputulos miellytti Maijaa enemmän kuin perinteinen värjäys kemikaaleilla. Ja varsinkin kun osa käytettävistä aineosista löytyvät luonnosta keräämällä.

Maijan toive hiusväristä olisi tällä kertaa hyvin luonnollisen näköinen väri, kevyt punertavuus olisi suotavaa. Hän toivoi myös kirkkautta ja kellertävyyttä. Kampaaja lupasi toteuttaa toiveen parhaalla mahdollisella tavalla. ”Pieni määrä punaista hennaa, suurempi määrä vaaleaa hennaa ja kehäkukkaa sitruunalla, hunajalla ja valkoviinillä höystettynä.” kertoili kampaaja sekoitellessaan väriä karrageenin vaikutusajan loppupuolella. Mielenkiintoista, ajatteli Maija joka lepäsi rentona ja kuunteli musiikkia.

Hiusten huuhtelun karrageenista ja mukavan hierontaotteisen pyyhekuivauksen päätyttyä kampaaja levitti paksulta ja lämpimältä tuntuvan massan hiuspohjaan. Hän suojasi sen vielä lämpimällä pyyhkeellä ja kysyi Maijalta: ”Maistuisiko kuppi yrttiteetä, ehkä kamomillatee?” Kyllähän Maijalle kamomillatee maistui ja varsinkin nyt kun olo tuntui niin kevyeltä ja pää painavalta. Painavan tuntuiseen päähän syy oli paksussa lämpimässä värissä, joka muhisi pyyhkeen sisässä.

Kyllä Maijalla oli hyvät oltavat. Hiuksissa muhisi hoitava väri, kädessä mieli tee ja rauhallisessa ympäristössä lukuhetki hyvän aikakausilehden parissa. Mitä muuta hieman stressaantunut, keski-ikäinen, työnsä tunnollisesti hoitanut perheenäiti kaipaakaan? Värin vaikutusaika kului liiankin nopeasti. Hän olisi viihtynyt kauemminkin hyvän lehden ja rauhallisen tunnelman parissa, jossa hän sai olla keskipisteenä.

Vielä kertaalleen kampaaja pyysi laskeutumaan pesupaikalle ja ryhtyi huuhtelemaan hiuksia. Pää painui automaattisesti takaviistoon ja silmät painautuivat kiinni. Vielä hetki rentoutusta. Lämmin vesi valui pitkin hiuksia vieden mennessään paksua massaa hiuksista. Pään paino alkoi kevetä ja olosta tuli vielä kevyempi. Hiusten tuoksu toi vielä voimakkaamman lapsuudenkuvan mummolan maisemista Maijan mieleen.

Jäljellä oli enää hiusten leikkaus, johon kummallakin oli oma näkemyksensä. Kampaaja haluaisi ottaa pituudesta reilummin, mutta kunnioitti Maijan mielipidettä latvojen tasauksesta. He sopivat seuraavalle kerralle leikattavaksi enemmän ja samalla kokeiltavaksi savipuhdistusta tai -hoitoa.

Maijan jutellessa mukavia kampaaja leikkasi hiukset huomaamatta ja värin sävyerot erottuivat koko ajan paremmin hiusten kuivuessa. Hiuksia ei tarvitse kuivattaa kuivaajalla kun kampaajan antama energia kuivattaa Maijan hiukset huomaamatta. Maijasta on hyvin kummallista miten nopeasti hius on kuivunut ja miten erilaiselta hius tuntuu. Väri on juuri sellainen kuin Maija oli halunnut, sopivan kevyt punaisuus vaihtelee eri hiusosioissa; on kellertävän punaista ja kiiltoa.

Maijan ja kampaajan suhteesta oli tulossa pysyvämpi kuin kampaaja oli kuvitellut. Maija halusi ehdottomasti saman kokemuksen seuraavalla kerralla. Hän pyysi varaaman seuraavalle käsittelykerralle savipuhdistuksen, intialaisen päähieronnan ja leikkauksen. Kasvivärjäystä Maija halusi myös seuraavalla kerralla, mutta kampaaja suositteli pitempää värjäysväliä kuin ennen. Kasvivärin pysyvyys hiuksessa on pidempi ja sehän sopi Maijan ajatusmaailmaan hyvin. Miksi värjätä hiuksia jos tyvi ei ole häiritsevän pitkä?

Maijan ensimmäinen käynti ekokampaajalla oli mielenkiintoinen, rentouttava kokemus. Hän oli varma parhaasta ja intensiivisestä palvelusta ekokampaajalla, jossa halutaan palvella yksilöllisesti, asiakasta, kauneudenhoitoa, luontoa ja ihmistä kunnioittaen. Iloinen kampaaja vaistosi miten pienillä asioilla on suuri merkitys kokonaisuudessa ja toivotti Maijalle hyvää kesää. Kummatkin osapuolet saivat mitä halusivat; toinen uuden tukan ja iloisen, kevyen mielenrauhan ja toinen käsillä tekemisen ilon ja halun palvella lähimmäistä.

Lue lisää palveluista.

Vihrein ajatuksin Vihreästä Tähdestä - Katri Kotitie